1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji

Bilgisayarınız İçin En İyi Video Oynatıcılar

Bilgisayarınız İçin En İyi Video Oynatıcılar
Bilgisayarınıza Kurabileceğiniz En İyi Video Oynatıcılar
0

Bilgisayarınıza Kurabileceğiniz En İyi Video Oynatıcılar

Günümüzde bir bilgisayarda bulunan olmazsa olmaz program türlerinden birisi olan video oynatıcılar, gerek YouTube üzerinden indirdiğimiz bir videoyu veya çok sevdiğimiz bir filmi izlerken, gerek hazırladığımız bir sunumu veya sosyal medya platformlarına atacağımız videoları kontrol ederken işimize yarayan oldukça faydalı yazılımlardır. Bu yazılımlar farklı dosya türlerindeki multimedya içerikleri (.mp4, .3gp vb.) çalıştırma fırsatı sunmaktadır.

Bazı video oynatıcı programlar buna ek olarak müzik dosyalarını da oynatabilmektedir, ki burada akla ilk gelen program Windows Media Player olacaktır. Ancak bilgisayar video oynatma programı dünyası Media Player’dan ibaret değil, biz de size bu yüzden size amacınıza ve platformunuza göre farklı türlerdeki dosyaları açabilen farklı video oynatıcılardan oluşan bir liste hazırladık.

Windows Media Player

Windows Media Player

Hazır bahsi geçmişken listemize Windows Media Player ile başlamak istedik. Hayatımıza 1991 yılında Windows 3.0’ın Multimedia Extensions paketiyle giren Media Player, Windows 95 ve NT 4.0 ile birlikte standart bir Windows donanımı haline gelmiştir. Belki de en ünlü olan sürümü Windows XP’de yer almış, hatta Mac bilgisayarlarda da bir dönem yayınlanmış olan 9. sürümdür.

Windows 7’den 11’e kadar bütün ana Windows sürümleri ise 12. sürümünü kullanmaktadır. Bu program hem müzik (MP3) hem video (MP4) oynatma özelliğine sahiptir. Windows 11 sürümü için ise tamamen yeni bir Windows Media Player sürümü geliştirilmiştir ve .mp4, .mov, .avi, .wmv, .3gp2, .webm ve .ogv gibi uzantıları desteklemektedir.

VLC Media Player

VLC Media Player

Günümüzde belki de en popüler video oynatıcı programı olan VLC Media Player, “her şeyi oynatabilen program” olarak da tanınmaktadır. Ücretsiz ve açık kaynaklı olmasıyla bir adım daha öne çıkan VLC Media Player, 2001 yılında hayatımıza girmiş ve Windows, MacOS, Linux, Android, ChromeOS, İos, ReactOS işletim sistemlerinde, hatta Xbox One oyun konsollarında bile kullanılabilecek kadar yaygınlaşmıştır.

Her türlü MPEG, DivX, H.261/263/264, Cinepak, MJPEG, WMV, Indeo Video ve Real Video formatlarında video oynatabilen VLC Media Player, 330 milyonu geçen indirmesiyle son derece başarılı bir yazılım olarak bilgisayar dünyasında kendine yer edinmiştir.

GOM Player

GOM Player

VLC Media Player gibi ücretsiz bir video oynatıcı program olan GOM Media Player, yine video oynatıcı dünyasının köklü bir üyesidir. 2003 yılında yayın hayatına giren GOM Player, ana vatanı olan Güney Kore’de en çok kullanılan multimedya oynatıcı olarak ön plana çıkmaktadır.

Tıpkı VLC Media Player gibi kendi içinde yerleşik ses ve video codecleri sayesinde dışarıdan herhangi bir codec yüklemeye gerek bırakmadan pek çok farklı türde ses ve video oynatma işlemini gerçekleştirebilir. Eskazara istenen codec bulunamazsa codec arayıp yükleme fonksiyonuyla bu sorun ortadan kolayca kaldırılabilir.

GOM Player ayrıca bozuk ve hasarlı video dosyalarını da oynatma yeteneğine ve 360 derece video yeteneğine sahiptir. Başta .avi, .ogm, .mkv, .mp4, .wmv, .wma, .mov, .mpg, .3gp ve .ogg olmak üzere onlarca farklı formatta video oynatma yeteneğini de barındıran GOM Player, dünya çapında son derece başarılı bir video oynatıcı olarak kendine yer edinmiştir.

GOM Player günümüzde Windows, Mac, Android ve iOS platformlarında indirilip kullanılabilir. Ek olarak da bir ücretli sürümü bulunmaktadır.

Meraklıları için ufak bir bilgi: “Gom” kelimesi Güney Kore’de “ayı” anlamına gelir. Programın ikonu bu yüzden bir ayının pençesine benzer.

DivX Player

DivX Player

4K video oynatma programı denince akla gelen çözümlerden birisi olan DivX Player, başta .avi, .mkv ve HEVC türü multimedya dosyalarını yüksek kalitede oynatmaya olanak tanır. Tıpkı GOM Player gibi 360 derece video desteği sunan DivX Player, ücretli sürümünde buluttan video oynatma özelliğine sahiptir.

Tıpkı bir soyal medya editörü gibi birden fazla ses ve video dosyasıyla video oluşturup oynatmaya olanak sağlayan DivX Player, bu bakımdan içerik üreticilerinin severek tercih edebileceği bir video oynatıcı programı olarak ön plana çıkmaktadır. DivX Player, Windows ve Mac işletim sistemleri için kullanılabilmektedir.

Apple iTunes

Apple iTunes

Apple’ın ünlü medya oynatıcısı olan iTunes, çıktığı dönemde tamamen müzik odaklı bir uygulama olsa da daha sonra videoları da destekleyecek bir geliştirmeye tabi tutulmuştur. MacOS işletim sisteminde standart olarak sunulan bu video oynatıcı program, ek olarak Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş bir sürüme de sahiptir.

Android ve iOS Video Oynatma Programları

Tıpkı Windows, Mac ve Linux bilgisayarlarda olduğu gibi, Android telefonlar da oldukça zengin ve donanımlı bir video oynatıcı program pazarına sahiptir. Bunlar arasında MX Player, yazıda daha önce de bahsettiğimiz VLC Media Player’ın Android sürümü, BSPlayer, FX Player, Pleks gibi son derece iddialı uygulamalar bulunmaktadır.

Android’e nazaran biraz daha izole bir yazılım pazarına sahip olan iPhone telefonlar için ise 4k video oynatma programı olan Infuse 7, KMPlayer ve arka planda video oynatma özelliğine sahip olan Oplayer uygulamaları öne çıkmaktadır. Kullandığınız cihazın işletim sistemine bu video oynatma programı listesinde yer alan veya adı geçen programlardan birisini veya ihtiyacınıza daha uygun olan başka bir alternatifi seçerek istediğiniz videoları sorunsuz bir şekilde oynatabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap